Jak na strasti domácích mazlíčků?


Jsou to naši bezmocní miláčci, se kterými často komunikujeme pouze pohledem a stačí to. Jsou schopni nám toho tolik předat, že vlastně ani nechápeme, jak je to možné. Ale rozumíme si. Jejich řeč těla a očí je přitom to jediné, co mají. Častokrát se setkáváme se situací, že našeho mazlíčka něco trápí a my nevíme, jak mu pomoci. Spousta z nás navštěvuje se svým zvířátkem veterináře kvůli každému nesmyslu. Říkáme si, co když něco podceníme? Přitom každá návštěva je pro ně stresující a moc klidu jim nepřidává. Jak máme ale vědět, že jednáme správně?

dog-3071334_960_720

Pokud má vaše zvířátko zažívací problémy, častokrát stačí, abychom ho nechali jeden den úplně hladovět, jakkoliv krutě to může znít. Úplná dieta často žaludek a střeva zklidní, ale nevyléčí. Další den je tedy třeba začít opatrně a s dietní stravou. Můžeme tedy přidat piškoty určené pro zvířata, nebo granule. Jestliže ale máme podezření, že nevolnost vzniká kvůli granulím, pak bude nejlepší ještě počkat a nasadit tedy pouze piškot. Třetí den můžete přidat kuře s rýží, které zvíře zasytí a dodá mu potřebné minerály a vitamíny. Dbejte přitom na to, aby zvířátko pilo. Tento postup zabere, pokud váš mazlíček nemá větší zdravotní problém.

cat-4611189_960_720

Tohle však bohužel nebyl případ čtyřleté kočičky Majdy, která se se zažívacími potížemi dostavila na veterinární kliniku a několik týdnů zvracela chloupky. Precizními vyšetřeními, a především rentgenem bylo odhaleno, že Majda může mít v žaludku cizí předmět, který připomínal psí zobák. A protože Majda ráda číhala na ptáčky, rozhodlo se, že se přistoupí k operaci. Při operaci byl cizí předmět vyňat z žaludku a části střev. Zjistilo se, že kočička si ráda pochutná nejen na kočičí stravě, ale také na gumových dinosaurech, se kterými si ráda hrála. Nyní je Majda v pořádku a zdravá a zase číhá na ptáčky. A ačkoliv se jí na klinice neřekne jinak, než kočka s dinosaurem Alta-vet, s dinosaury si již hrát nesmí.